Page 10 - Welldone_01-2021_digi
P. 10
LEENA-KAISA SIMOLA OLLI URPELA
FAZERIN SUKLAATEHDAS PYÖRII LÄHES TAUOTTA
Huolto pelaa eikä
suklaa pala
Fazerin Sinisen klassisen maun isoja investointeja, sillä yksi keitin mak-
takana on hyvä resepti ja suk- saa miljoonia euroja, mutta nämä ovat
laan keittoprosessi. – Konwell toki investointeja tulevaisuuteen, Bengt
on ollut meille jopa innovatiivinen Smedjebacka kertoo.
kumppani höyry- ja lauhdepuolella, pro-
sessi-insinööri Bengt Smedjebacka tote- KOKEMUS TUO TIETOA
aa. Bengt Smedjebacka aloitti työnsä Fazeril-
la 2015, mutta hänellä on jo lähes 30 vuo-
Fazerin Vantaan tehtailla valmistuu den kokemus prosessiteollisuudesta
suklaamakeisia, keksituotteita ja leipo- isoissa yritykissä. – Tein jo tuolloin yh-
motuotteita. Vieraat ovat tervetulleita teistyötä Konwellin kanssa. Palvelu oli
Fazer Experience Vierailukeskukseen, niin hyvää, että oli luontevaa jatkaa yh-
jossa tätäkin haastattelua tehtiin. Aihee- teistyötä tullessani Fazerille, Smedjebac-
seen päästiin hyvin kiinni, sillä näytillä ka toteaa. Hän muistuttaa, että tuotanto-
on mukaeltu pienoismalli suklaalevyjä laitoksen valmistamasta lopputuotteesta
valmistavasta linjasta, joka antaa hyvän tai laitoksen koosta riippumatta höyry- ja
käsityksen monimutkaisesta prosessista. lauhdesysteemit ovat joka paikassa var-
sin samanlaisia.
Fazerin tehdas ”Fazerila” valmistui
Vantaan Vaaralaan 1956. – Sen jälkeen – Meillä oli laitoksella kohde, missä
on kuljettu pitkä matka ja tehdasta uu- lauhteen vesi-iskut rikkoivat säännölli-
sittu sekä laajennettu moneen kertaan. sesti laitteita ja suunnittelimme siihen
Nytkin meillä on menossa yhden uuden putkimuutostöitä. Konwell esitti vaihto-
maitosuklaankeittimen asennus, edelli- ehtoisesti teknisen ratkaisun, mikä oli
nen tehtiin pari vuotta sitten. Ne ovat
10 WELLDONE 1°2021